Achtergestelde leningEen achtergestelde lening is een lening waarbij de schuldeiser, in het geval van een faillissement, wordt achtergesteld. Er wordt een bepaalde volgorde bepaald van instanties en mensen die geld krijgen van het failliete bedrijf. Achtergestelde leningen hebben standaard voorrang op aandeelhouders, inbrengen of vennoten.

Wanneer wordt een achtergestelde lening gebruikt?

Een achtergestelde lening kan ervoor zorgen dat een bedrijf weer aantrekkelijk wordt voor investeringen. Indien een onderneming failliet gaat, vangen de achtergestelde schuldeisers als eerste de klap op. Hierdoor werkt het als een soort tussenstap, waardoor investeringstransacties meer vertrouwen wekken bij andere instanties.

Door wie wordt de lening verstrekt?

Uiteraard worden deze leningen niet altijd door banken verstrekt. In de praktijk wordt het dan ook alleen maar verstrekt door en aan ondernemingen. De kredietverstrekkers zijn vaak moederbedrijven van een onderneming. Heel enkel komt het ook voor dat grote banken zich er mee bemoeien, alhoewel dat nauwelijks voor komt. Een overheid kan een verstrekking doen in de vorm van een subsidie.

Bedrijfsovername

Voor een bedrijfsovername wordt ook wel eens een achtergestelde lening gebruikt. Je kunt met de verkopende partij onderhandelen over afspraken. Het voordeel van de verkopende partij is dat zij een hoger bedrag kunnen vragen, terwijl de geldvertrekker minder kapitaal hoeft te investeren in zijn onderneming. Je dient hiervoor wel een krachtig ondernemingsplan te schrijven, met realistische prognoses. Met een vlotte babbel kom je er (dit keer) niet.

Obligaties

Een achtergestelde lening wordt enkel ook ingezet als obligatie. Dat wil zeggen dat een bedrijf een ander bedrijf een lening biedt om hen tijdelijk uit de brand te helpen. Indien je als zzp’er een dergelijke lening wilt afsluiten praat men eerder over een durfkapitaal. Daarvoor hoef je niet per se bij grote organisaties aan te kloppen, maar kun je ook vrienden of familie vragen. Houd er wel rekening mee dat een lening een gunst is én geen recht. Ga daarom niet over tot een emotioneel proces.