Doorlopend krediet



Een doorlopend krediet is een lening waarbij je kredietlimiet krijgt en op basis daarvan geld kunt opnemen. Je kunt het bij vrijwel iedere bank aanvragen. Je kunt geld opnemen door telefonisch contact, internetbankieren of door langs te gaan bij de bank. Het rentepercentage ligt vast. Je kunt, indien gewenst, afgeloste bedragen weer opnemen tot dat je het kredietlimiet weer hebt bereikt. Er zit officieel geen einddatum aan een doorlopend krediet. Dit komt doordat je weer afgeloste bedragen kunt opnemen. Het rentepercentage kan daarom ook schommelen. Het kan gedurende de looptijd zowel stijgen als dalen.

Rente bij een doorlopend krediet

De rente is doorgaans tussen de één en twee procent. Je kunt altijd meer aflossen zonder daarvoor extra te betalen. Je kunt het kredietlimiet altijd verlagen als je wilt. Indien je het kredietlimiet wilt verhogen dien je wel in gesprek te gaan met de kredietverstrekker. Enkele banken laten de openstaande schuld vervallen indien je overlijdt. Daardoor hebben eventuele kinderen geen last van de schulden van een doorlopend krediet.

Wat zijn de voordelen?

  • Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je opneemt;
  • Je kunt afgeloste bedragen, indien gewenst, altijd weer opnemen;
  • Je kunt de lening in één keer zonder extra kosten (boete) aflossen;
  • Je hoeft het gehele bedrag (het kredietlimiet) niet in één keer op te nemen.

Wat zijn de nadelen?

Net als iedere lening, heeft ook een doorlopend krediet bepaald nadelen:

  • Het aflossen duurt doorgaans langer dan bij een persoonlijke lening. Dit heeft ermee te maken dat de meeste mensen het krediet nooit helemaal aflossen;
  • Het rentepercentage is variabel, waardoor het rentepercentage gedurende de looptijd van de lening kan stijgen;
  • Doordat je continu heropnames kunt doen, weet je doorgaans niet wanneer je daadwerkelijk van je lening af bent;
  • De betaalde rente is niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting als je de lening gebruikt voor je de verbouwing van je koopwoning.