Persoonlijke leningEen persoonlijke lening is een lening die je kunt aanvragen bij de bank, waarbij je direct een geheel bedrag op je rekening krijgt gestort. Het rentepercentage staat vast alsmede de looptijd. Je kunt maandelijks aflossen. De meeste persoonlijke leningen die worden verstrekt, worden verstrekt voor de aankoop van een auto. Het staat daarom in de volksmond ook wel bekend als ‘autolening’.

Looptijd van een persoonlijke lening

De looptijd van een persoonlijke lening spreek je van te voren af. Je kunt doorgaans kiezen voor een periode tussen de twee en tien jaar. Bij enkele kredietverstrekkers kun je er ook voor kiezen om looptijd te laten doorlopen tot vijftien jaar. Dat is wel het uiterste. Indien je leent om je auto te financieren is het raadzaam om naar de auto te kijken. Gebruik je de auto de aankomende tien jaar of de aankomende vijf jaar? Maak op basis daarvan een keuze voor de looptijd. Het is natuurlijk zonde om nog vijf jaar voor een auto te betalen die je al vijf jaar niet meer hebt!

Wat zijn de voordelen?

  • Er wordt een vaste looptijd ingesteld: je weet precies wanneer je van de lening af bent.
  • De rente wordt ook van te voren vastgesteld, waardoor je precies weet waar je aan toe bent.
  • Je betaalt een vast maandbedrag gedurende de looptijd.
  • Het geleende bedrag wordt rechtstreeks, in één keer, op je rekening gestort.
  • Indien de lening gebruikt wordt voor het verbeteren van je koopwoning is de rente aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Wat zijn de nadelen?

Net als iedere lening heeft ook de persoonlijke lening natuurlijk een aantal nadelen:

  • Je kunt de lening tussentijds niet aflossen, mits je daarvoor een hoger bedrag betaalt (boete). Er zijn enkele kredietverstrekkers die dit boetevrij aanbieden, maar lees wel even goed de voorwaarden.
  • Je kunt afgeloste bedragen niet opnieuw opnemen. Het is daarmee niet erg flexibel, zoals een doorlopend krediet dat bijvoorbeeld wel is.