Hypothecaire lening



Een hypothecaire lening is een geldlening met een lange looptijd. Dit kun je gebruiken voor onroerend goed: denk hierbij aan een huis of kantoorpand). Indien de lening niet kan worden terugbetaald, zal de geldverstrekker (de bank) beslag leggen op het onroerend goed.

Looptijd

De looptijd van een hypothecaire lening is meestal 30 jaar. Indien je een zakelijke hypotheek afsluit, kan het ook voorkomen dat er kortere looptijden worden gehanteerd. Meestal is tien jaar dan de norm.

Rente

In de regel betaal je maandelijks rente en aflossing voor je hypothecaire lening. Er is nog een verschil in hypotheekvormen. Je kunt doorgaans kiezen uit annuïteit en lineair. Bij een annuïteitenhypotheek blijft het aflossings- en rentebedrag hetzelfde gedurende de hele looptijd. Bij een lineaire hypotheek blijft het maandelijkse bedrag wel gelijk, maar daalt het bedrag van de rente.

Extra kosten

Je kunt met extra kosten te maken hebben. Denk hierbij aan de rente en de aflossing, maar ook aan het geld dat je moet betalen aan een notaris. Een notaris dient het onroerend goed de taxeren. Dat moet onafhankelijk gebeuren. Houd daarom rekening met deze extra kosten voorafgaand aan het afsluiten van een hypothecaire lening.

De meeste voorkomende hypotheekvormen

Er zijn verschillende hypotheekvormen die in Nederland voorkomen, waaronder:

  • Spaarhypotheek: een lening waarbij er een spaarbedrag opzij wordt gezet dat aan het einde in één keer kan worden afgelost. Je betaalt tevens maandelijks rente.
  • Aflossingsvrije hypotheek: er wordt niet afgelost gedurende looptijd, maar er wordt wel rente betaald.
  • Annuïteitenhypotheek: rente en aflossing worden betaald en de maandelijks kosten blijven gelijk, gedurende de looptijd.
  • Lineaire hypotheek: rente en aflossing worden maandelijks betaald en de maandelijkse kosten kunnen lager worden gedurende de looptijd.
  • Beleggingshypotheek: er wordt naast de betaling van rente ook een bedrag opzij gezet waar men beleggingen mee kan doen.