Effectenkrediet



Een effectenkrediet is een doorlopend krediet waarbij de effecten in de beleggingsportefeuille als onderpand dienen. Het krediet is daarbij afhankelijk van de dekkingswaarde van de portefeuille. Je kunt een dergelijk krediet aanvragen bij de bank. De effectenportefeuille wordt dan aan de bank verpand.

Wat zijn de risico’s van een effectenkrediet?

Uiteraard is het nooit helemaal zonder risico’s. Je legt namelijk naast eigen vermogen ook vermogen van een kredietverlener in. Indien de koers stijgt, waardoor de gekochte effecten duurder worden, kan er een rendement worden behaald. Echter, indien de dekkingswaarde daalt, kan het ook de andere kant op. De belegger kan dan met een restschuld blijven zitten en zal dit moeten terugbetalen aan de bank.

Rente

De rente die je betaalt is per bank verschillend. Het ligt doorgaans wel lager dan bij bijvoorbeeld een persoonlijke lening of krediet. De kredietverstrekker kijkt echter wel scherp naar wat je precies met het geld gaat doen. Zij kijken naar de waarde van de effectenportefeuille en stellen op basis daarvan een rentepercentage vast. De looptijd kan sterk verschillen, omdat dit afhankelijk is van de voorwaarden van de bank in combinatie met jouw voorkeur.

Kredietlimiet

Het kredietlimiet is doorgaans vastgesteld op de waarde van je effectenportefeuille. Zij kijken naar een percentage van deze waarde. Meestal wordt een kredietlimiet verstrekt tussen de 50 en 80 procent.

De voordelen op een rij

Indien de koers zakt kost het je geld, maar indien de koers stijgt levert het je geld op. Dat is een nadeel én voordeel in één. De overige voordelen zijn als volgt:

  • Het rentetarief is doorgaans lager dan bij een doorlopend krediet of een persoonlijke lening;
  • Je bent alleen rente verschuldigd over het opgenomen bedrag;
  • De lening kan altijd worden afgelost zonder hierover boeterente of andere extra kosten te betalen;
  • Het is snelle manier om aan geld te komen. Wél ben je natuurlijk een effectenportefeuille nodig om in aanmerking te komen.